AI UITAT DATELE DE LOGARE?

Creeaza cont

Tot ce trebuie sa stiti despre chiuvetele de inox

Exista un motiv (mai multe, de fapt) pentru care chiuvetele de inox sunt atat de populare. Aflati acum tot ce trebuie sa stiti depre aceste articole de bucatarie, astfel incat sa puteti lua decizia corecta in ceea ce le priveste.

Inoxul este cel mai popular si mai des folosit material pentru fabricarea chiuvetelor de bucatarie, pentru un motiv foarte simplu: chiuvetele de inox sunt durabile, usor de intretinut, rezista la temperaturi inalte, nu se pateaza, sunt accesibile ca pret, nu se crapa.

Daca planuiti sa achizitionati o chiuveta de inox, cititi mai intai acest ghid, pentru a va putea raspunde oricarei intrebari si a clarifica terminologia specifica acestui domeniu.



AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE CHIUVETELOR DE INOX

La fel ca oricare alt material din care ar putea fi fabricate chiuvetele de bucatarie, inoxul are avantajele si dezavantajele sale, caracteristici care sunt transferate chiuvetelor dupa cum urmeaza:



AVANTAJE:

  • rezistenta la coroziune in conditii de utilizare normale, cu apa buna de la retea si in conditii de intretinere corespunzatoare
  • usor de intretinut cu solutii standard de intretinere cum ar fi detergent de vase
  • pot fi folosite pe o perioada indelungata, garantiile standard in functie de magazinul de unde se achizitioneaza fiind de la 2-15 ani, dar durata lor de viata poate sa fie de zeci de ani in conditii de intretinere corespunzatoare
  • rezistente la temperaturi inalte, nu se deformeaza, nu se pateaza de la vase fierbinti, spre deosebire de chiuvetele din compozit granit care sunt limitate la temperaturi de 380 grade sau mai putin, depinzand de liantul care leaga particulele de granit, limita mai joasa la cele cu liant poliesteric versus limita mai mare la chiuvetele cu liant acrilic
  • accesibile ca si pret, incepanand de la gama economica pana la gama medie sau gama premium, pentru acele proiecte de lux
  • foarte durabile, nu se crapa, nu se taie, nu se ciobesc, iar in functie de grosimea materialului sunt greu de deformat in conditii normale de utilizare
  • proprietati antibacteriene, antiseptice, usor de dezinfectat, compatibile atat cu mediul casnic cat si cu spitale, clinici si restaurante
  • larga varietate de modele si accesorii compatibile chiar si intre producatori diferiti. Dimensiunile chiuvetelor din inox poate sa fie mai variata decat la cele din compozit granit intrucat la modelele handmade, dimensiunea cuvei poate sa varieze de la foarte mica 15-20cm pana la foarte mare 120-150cm
  • eco-friendly, reciclabile



DEZAVANTAJE:

  • se zgarie relativ usor, mai ales in primele zile imediat dupa montaj. Datorita finisarii longitudinale sau circulare a fundului cuvei chiuvetelor din inox, pot aparea zgarieturi in alt sens decat finisarea directionala din fabrica, de la contactul cu oale metalice/farfurii ceramice/tacamuri, chiar mici indoituri, in cazul utilizarii defectuoase sau caderii unui obiect greu si ascutit de la o inaltime mai mare. Dupa cateva luni de utilizare normala a chiuvetei, inoxul, prin faptul ca are in componenta un anumit procent de nichel si crom, in combinatie cu aerul din bucatarie formeaza oxidul de crom care datorita utilizarii detergentilor si solventilor cu care se spala vasele, va primi o patina usor mai inchisa care va ajuta la pierderea in context a acestor mici zgarieturi de pe fundului cuvei. Astfel, dupa cateva luni de utilizare, datorita faptului ca aceste zgarieturi se fac pe intreaga suprafata a fundului cuvei ca o matuire aleatorie dar deja cu o acoperire aproape completa si uniforma, primele zgarieturi vor fi deja pierdute in contextul intregii suprafete a chiuvetei si astfel mult mai putin vizibile.
  • posibilitatea depunerii de calcar, grasimi, amprente, daca nu se intretine corespunzator
  • paleta redusa de culori, cu exceptia nuantelor de PVD auriu, cupru sau gri inchis

TERMINOLOGIE

Pentru a intelege mai bine acest domeniu, al chiuvetelor de inox, aveti in continuare cativa termeni specifici explicati pentru cei mai putin informati, astfel incat sa puteti face comparatii intre chiuvete si sa alegeti in cunostinta de cauza.

Cuvântul "gauge" în raport cu oțelul inoxidabil se referă la grosimea oțelului. Cele mai multe chiuvete din oțel inoxidabil utilizează oțel de calibru 16-22. Cu cât numărul este mai mic, cu atât oțelul este mai gros. Pentru comparație, oțelul cu “gauge” 16 este de 1.58 mm grosime, în timp ce oțelul de 22 este 0.79 mm grosime - mai puțin de jumătate!

O chiuvetă cu un “gauge” inferior este mai groasa, durabilă și are o speranță de viață mult mai bună. Chiuvetele mai subtiri sunt mai predispuse la indoire si deteriorare și vor produce ecou atunci când spălați vasele. Chiuvetele cu “gauge” 16 sau 18 utilizează oțelul de cea mai bună calitate.

Compozitia oțelului inoxidabil arată procentajul de crom și nichel din oțel. 18/8 inoxidabil, de exemplu, conține 18% crom și 8% nichel, un raport excelent pentru rezistența la coroziune. Cu cât cifrele sunt mai mari, cu atât mai buna este calitatea inoxului

Seria inoxului chiuvetei este strans legata de compozitia sa. Căutați oțel inoxidabil din seria 300; 304 este cel mai utilizat, cu gradul 18/8. O altă serie obișnuită este 316, cunoscută și ca inox chirurgical sau marin, cu oțel inoxidabil de 18/10. Chiuvetele de inox din seria 300 sunt cele mai cautate, intrucat au niveluri ridicate de crom si nichel, elemente care confera durabilitate inoxului. Cele din seria 304 sunt cele mai dure si mai rezistente la coroziune.

Puteti fixa un magnet pe marginea chiuvetei? Daca raspunsul este da, asta inseamna ca este o chiuveta facuta din inox de calitate inferioara. Asta se refera la nichelul continut in inox. Cu cat este mai mult nichel in compozitie, cu atat inoxul devine mai rezistent, dar isi pierde proprietatile magnetice.

Raza chiuvetei se refera la unghiurile interioare ale chiuvetei. O chiuveta cu rază zero (R0) are unghiuri de 90 de grade în toate colțurile, pentru un aspect modern și ascuțit (Prima poza de pe pagina). Aceste unghiuri pot fi dificil de curățat. O alternativă bună este o chiuvetă cu o rază mică dar mai mare decat zero (R6-R15), care are pereți drepti dar colțurile puțin mai curbate, pentru un acces mai ușor in momentul in care chiuveta este curatata (A doua poza de pe pagina).

AMBUTISARE sau INDOIRE

Acesti termeni se refera la modul in care a fost produsa chiuveta. Chiuvetele de inox pot fi create in doua moduri:

-ambutisare sau presare la cald, situatie in care inoxul este presat si modelat/indoit folosind o matrita (Poza nr 3 de pe pagina);

-indoire sau prelucrare manuala (hand made), cand o foaie de inox este taiata la colturi, apoi indoita si sudata pentru a forma peretii chiuvetei (Poza nr 4 de pe pagina);.

Chiuvetele obtinute prin prelucrare manuala sunt de mai buna calitate, datorita grosimii uniforme a foii de inox in orice punct al chiuvetei; acest aspect poate avea de suferit in cazul chiuvetelor ambutisate, caz in care inoxul se poate intinde si subtia usor prin presare.

CONFIGURATII

Chiuvetele de bucatarie din inox sunt foarte populare si vin in multe configuratii, astfel incat o veti putea alege pe cea mai potrivita pentru bucataria dvs.

Daca in mod regulat aveti stive de farfurii, folositi oale mari sau tavi din cuptor, sau daca de obicei gatiti in cantitati mari, o chiuveta cu o singura cuva mare este cea mai buna optiune pentru dvs. (Vedeti chiuveta CookingAid HERA LARGE)

Daca preferati sa aveti o cuva pentru vase murdare si una pentru pregatirea ingredientelor ce urmeaza a fi gatite, incercati o chiuveta cu doua cuve, fie ambele fixe de marime mare/medie (Vedeti chiuveta CookingAid AFRODITA XL cu accesorii), fie o cuva mare si si una mica. (Vedeti chiuveta CookingAid UNA 72)

Aceste chiuvete sunt incredibil de versatile. Puteti opta intre diferite tipuri de instalare: pe blat, sub blat sau la nivelul blatului. Exista si posibilitatea de a opta pentru unul dintre modelele de chiuveta Farmhouse cu frontul vizibil, sau cu sortulet cum mai sunt numite uneori, daca preferati stilul englezesc/american de la inceput de secol (Vedeti chiuveta CookingAid FARM HOUSE APRON)

Multe chiuvete din oțel inoxidabil includ accesorii care va pot ușura pregătirea mancarii și curățarea ulterioara; căutați o chiuvetă cu tocator din lemn, cu dozator detergent, cu tavita inox sau scurgator rulabil, pentru o eficiență suplimentară. (Vedeti chiuveta CookingAid HERA STANDARD cu accesorii)

Finisajul chiuvetei este în mare parte o chestiune de preferință. Cele mai comune alegeri sunt:

  • Finisaj oglinda: extra strălucitor, fără granule vizibile, care arată minunat, dar este cel mai predispus la zgârieturi și pete de apă
  • Finisaj inox periat: mat, camufleaza zgarieturile
  • Finisaj satinat: opțiunea cea mai populară, lucioasă, dar nu prea strălucitoare
  • Finisaj texturat: ascunde zgarieturile, dar eventualele depuneri calcaroase pot fi dificil de curățat

Deoarece oțelul inoxidabil produce în mod natural un sunet și amplifică sunetul de vase și tacamuri, multe chiuvete de înaltă calitate sunt dotate cu plăcuțe de antifonare pe partea inferioară a chiuvetei.

CAT COSTA O CHIUVETA DE BUCATARIE DIN INOX?

Chiuvetele din inox vin intr-o gama larga de preturi, in functie de mai multi factori: tipul de inox folosit, grosimea acestuia, dimensiunea chiuvetei si/sau a cuvei, modul de producere a chiuvetei - ambutisat sau handmade, fabrica producatoare, tara producatoare si nu in ultimul rand - brandul chiuvetei. Cele mai multe au preturi rezonabile, cu optiuni numeroase, pentru orice buget, dar preturile pot sa fie mai restrictive la modelele unice din gama de varf, mai ales la cele cateva care au castigat si premii internationale de design la concursurile de profil.



INTRETINEREA CHIUVETELOR DIN INOX

Durabilitatea și aspectul unei chiuvete din inox depind de condițiile sale de utilizare și de îngrijirea zilnică. Cu toate acestea, finisajul suprafeței oricărei chiuvete din oțel inoxidabil se va schimba inevitabil în timp, deoarece chiuveta, prin natura sa, este o stație de lucru supusă uzurii zilnice. Oțelul inoxidabil își poate vindeca/reface suprafața atunci când intră în contact cu oxigenul; datorită acestei reacții, se creează treptat o textură omogenă, în care zgârieturile devin mai puțin vizibile, conferind chiuvetei un aspect tipic „soft vintage”. În funcție de tipul de finisaj al suprafeței (periată, satinată etc.) și de condițiile de utilizare a produsului, procesul de omogenizare va avea loc în momente diferite.

Zgarieturile sunt un lucru obisnuit la chiuvetele din inox, caracteristic in general fundului cuvei, insa aceste urme de uzura de obicei se estompeaza in timp, ele devenind parte a finisajului unic al fiecarei chiuvete.

Chiuvetele din inox sunt in general usor de intretinut, intrucat nu necesita tratament sau solutii speciale, in cazul in care apa e la retea este curata. Cu toate acestea, durata de viata a chiuvetei dvs poate fi marita cu o ingrijire adecvata si un pic de atentie la detalii. Chiuveta isi poate pastra aspectul nou si stralucitor un timp mai indelungat daca este ingrijita corespunzator.

Oțelul inoxidabil este robust și rezistent, dar cu toate acestea necesită întreținere. Se recomandă clătirea și uscarea chiuvetei după fiecare utilizare, pentru a evita acumularea de impurități și calcar, care în timp pot deteriora suprafața chiuvetei. Dacă apar mici pete de rugină, pete și urme pe suprafața chiuvetei, acestea nu trebuie atribuite calității slabe a materialului, ci sunt cauzate de:

- depunere de substanțe minerale prezente în apa dura sau impurități prezente în apa de la rețea

- depunere de calcar care fixează murdăria

- reziduuri de la bureti abrazivi metalici

- reziduuri neclătite de alimente acide, cum ar fi sare, suc de lămâie, roșii, murături

- reziduuri neclătite de detergenți și degresanți

- utilizarea de produse care conțin clor și fosfor

Pentru a vă menține chiuveta din oțel inoxidabil în stare excelentă, urmați aceste reguli:

  • Ștergeți si uscati chiuveta cu o cârpă moale după fiecare utilizare (în mod ideal) pentru a evita stagnarea apei si petele de apă mai ales daca stiți ca aveti apa calcaroasa sau dura. Urmați întotdeauna direcția fibrei pentru a păstra finisajul oțelului.
  • Pentru pete de calcar (pete albe) sau pentru o curățare mai temeinică a chiuvetei, vă recomandăm să utilizați crema specială pentru oțel inoxidabil oferită de TASCA 090.CT. Aplicați crema pentru oțel inoxidabil pe un burete moale și frecați suprafața urmând instrucțiunile finisajului satinat al oțelului; clătiți bine chiuveta cu apă curentă; uscați bine cu o lavetă moale.
  • Curățați bine chiuveta zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână cu detergent de vase neutru și un burete moale sau cârpă neabrazivă; clătiți bine cu apa calda pentru a îndepărta toate reziduurile de curățare. Nu lăsați detergentul în contact cu chiuveta pentru o perioadă lungă de timp.
  • Nu lăsați alimente acide precum lămâia, roșiile, murăturile sau sarea, precum și substanțele puternic pigmentate (de exemplu, pliculețe de ceai, vin, cafea) în contact cu chiuveta pentru o perioadă lungă de timp, pentru a evita formarea petelor. Clătiți chiuveta după utilizare pentru a preveni lipirea particulelor alimentare
  • Nu lăsați recipientele metalice sau particulele alimentare să rămână în contact prelungit cu suprafața chiuvetei
  • Nu utilizați cuțite pentru a tăia direct pe suprafața inoxidabila
  • Nu lăsați produsele de curățat sau bureții umezi să se usuce pe chiuvetă, pot afecta finisajul
  • Nu curățați chiuveta cu materiale abrazive, cum ar fi bureti de oțel sau perii de sârmă. Nu lăsați bureti tip vată de oțel, unelte sau cutii metalice în contact cu chiuveta mai mult de câteva ore, deoarece orice piese ruginite ar putea contamina suprafața chiuvetei.
  • Nu utilizați produse care conțin amoniac, înălbitor, clor, acid fluorhidric, acid muriatic, acid citric, peroxid de hidrogen, oxigen activ și nu utilizați detergenți anticalcar destinati produselor ceramice cum este detartrantul concentrat: aceste produse pot altera iremediabil suprafața chiuvetei. În caz de dubiu, testați soluția de curățare pe o porțiune mică a chiuvetei înainte de a o aplica pe întreaga suprafață. Dacă utilizați accidental aceste substanțe, clătiți imediat chiuveta și uscați-o.
  • Nu depozitați sub chiuveta recipiente deschise cu solutii de curățare sau substanțe chimice cum ar fi acizi, înălbitori, clorură de sodiu, lianți, detergenți pentru toaletă, produse de curățare a scurgerilor sau produse de îndepărtare a petelor.

GHID COMPLET DE ÎNTREȚINERE PENTRU CHIUVETELE DIN INOX CU STRAT PVD

Chiuvetele din inox cu strat PVD (Physical Vapor Deposition) reprezintă o alegere modernă și elegantă pentru orice bucătărie. Disponibile în culori sofisticate precum auriu, cupru și gri închis (gun metal), aceste chiuvete oferă inoxului nu doar un aspect estetic deosebit, ci și o rezistență superioară la uzură și coroziune. Pentru a menține frumusețea și durabilitatea acestora, este esențial să urmezi câteva recomandări de întreținere specifice.

Ce este stratul PVD?

PVD (Physical Vapor Deposition) este un proces avansat de acoperire a suprafețelor, în care particule metalice sunt vaporizate într-o cameră vidată și apoi depuse pe suprafața inoxului. Acest strat subțire, dar extrem de durabil, conferă chiuvetei o culoare distinctă și o protecție suplimentară împotriva zgârieturilor și coroziunii. Spre deosebire de alte tipuri de finisaje, stratul PVD este integrat la nivel molecular cu suprafața inoxului, ceea ce îl face mai rezistent și mai durabil.

Culori disponibile

Chiuvetele cu strat PVD sunt disponibile într-o varietate de culori elegante, care pot completa perfect designul bucătăriei tale: Auriu: O nuanță caldă și luxoasă, care adaugă un plus de rafinament. Cupru: O culoare bogată și sofisticată, ideală pentru un aspect clasic sau industrial. Gri închis (Gun Metal): O nuanță modernă și versatilă, potrivită pentru diverse stiluri de bucătărie.

RECOMANDARI PENTRU INTRETINERE

Curățare zilnică

Clătește chiuveta cu apă caldă după fiecare utilizare pentru a îndepărta reziduurile alimentare și săpunul. Șterge suprafața cu o lavetă moale din microfibră pentru a preveni formarea petelor de apă și a depunerilor de calcar.

Curățare săptămânală

Folosește un detergent lichid blând, fără particule abrazive sau agenți de albire. Aplică detergentul cu o lavetă moale sau un burete non-abraziv, curățând în direcția finisajului inoxului. Clătește bine cu apă caldă și șterge suprafața pentru a preveni petele.

Îndepărtarea petelor dificile

Pentru petele de apă sau depunerile de calcar, poți folosi o soluție de oțet alb diluat cu apă (1:1). Aplică soluția pe zona afectată, las-o să acționeze câteva minute, apoi clătește bine și șterge suprafața. Evită să lași soluția de oțet pe suprafață mai mult de 30 de minute.

Ce să eviți

Produse de curățare agresive: Evitați utilizarea produselor care conțin clor, amoniac, acizi puternici sau înălbitori chimici, deoarece pot deteriora stratul PVD. Bureți sau perii abrazive: Nu folosiți bureți aspri, sârme de vase sau perii metalice, care pot zgâria suprafața chiuvetei. Obiecte umede lăsate în chiuvetă: Nu lăsați bureți, cârpe sau vase umede în chiuvetă pentru perioade îndelungate, deoarece pot cauza pete sau decolorări. Vase din fontă sau oțel carbon: Evitați să lăsați astfel de vase în chiuvetă, deoarece pot elibera particule de rugină care se pot depune pe suprafața chiuvetei.

Protejarea stratului PVD

Stratul PVD este rezistent, dar nu indestructibil. Pentru a-l proteja: Folosește grătare de protecție pentru fundul chiuvetei, care previn zgârieturile și permit scurgerea apei. Aplică periodic un strat subțire de ceară non-abrazivă (de exemplu, Flitz Faucet Wax) pentru a preveni acumularea de depuneri minerale și pentru a menține luciul suprafeței. Evită expunerea prelungită la substanțe chimice agresive sau la alimente acide, care pot afecta finisajul.

Concluzie

Chiuvetele din inox cu strat PVD sunt o investiție valoroasă pentru bucătăria ta, oferind un echilibru perfect între estetică și funcționalitate. Cu o întreținere corespunzătoare, acestea își vor păstra aspectul impecabil și performanța de-a lungul anilor. Respectând recomandările de mai sus, te vei bucura de frumusețea și durabilitatea chiuvetei tale pentru mult timp.

Acum, cunoscand toate aceste informatii referitoare la chiuvetele de bucatarie din inox, puteti lua o decizie avizata cand veti alege chiuveta pentru bucataria dvs!

Have a nice kitchen!

TOP

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență online. Prin acordul tău, accepti utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitezi orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații în browserul tău, în principal sub formă de cookie-uri. Controlează serviciile tale personale de cookie-uri aici.


Google Adwords
Site-ul nostru utilizează serviciul Google AdWords pentru a gestiona și monitoriza campaniile noastre de publicitate online. Prin intermediul Google AdWords, colectăm date anonime despre interacțiunea ta cu anunțurile noastre afișate pe diverse platforme online. Aceste informații ne ajută să evaluăm eficacitatea campaniilor noastre publicitare și să ajustăm strategiile pentru a oferi o experiență mai relevantă și mai satisfăcătoare pentru utilizatorii noștri.

Respinge toate
Salveaza
Accepta toate
Intrebari? Suna-ne. });