CookingAid - pentru bucataria ta
T (+4) 0744 287 686
Email: [email protected]
SC CookingAid SRL
G.V. Bibescu, nr. 17-19, ap. 1, Cluj-Napoca, 400365, Romania
Inoxul este cel mai popular si mai des folosit material pentru fabricarea chiuvetelor de bucatarie, pentru un motiv foarte simplu: chiuvetele de inox sunt durabile, usor de intretinut, rezista la temperaturi inalte, nu se pateaza, sunt accesibile ca pret, nu se crapa.
Daca planuiti sa achizitionati o chiuveta de inox, cititi mai intai acest ghid, pentru a va putea raspunde oricarei intrebari si a clarifica terminologia specifica acestui domeniu.
La fel ca oricare alt material din care ar putea fi fabricate chiuvetele de bucatarie, inoxul are avantajele si dezavantajele sale, caracteristici care sunt transferate chiuvetelor dupa cum urmeaza:
Pentru a intelege mai bine acest domeniu, al chiuvetelor de inox, aveti in continuare cativa termeni specifici explicati pentru cei mai putin informati, astfel incat sa puteti face comparatii intre chiuvete si sa alegeti in cunostinta de cauza.
Cuvântul "gauge" în raport cu oțelul inoxidabil se referă la grosimea oțelului. Cele mai multe chiuvete din oțel inoxidabil utilizează oțel de calibru 16-22. Cu cât numărul este mai mic, cu atât oțelul este mai gros. Pentru comparație, oțelul cu “gauge” 16 este de 1.58 mm grosime, în timp ce oțelul de 22 este 0.79 mm grosime - mai puțin de jumătate!
O chiuvetă cu un “gauge” inferior este mai groasa, durabilă și are o speranță de viață mult mai bună. Chiuvetele mai subtiri sunt mai predispuse la indoire si deteriorare și vor produce ecou atunci când spălați vasele. Chiuvetele cu “gauge” 16 sau 18 utilizează oțelul de cea mai bună calitate.
Compozitia oțelului inoxidabil arată procentajul de crom și nichel din oțel. 18/8 inoxidabil, de exemplu, conține 18% crom și 8% nichel, un raport excelent pentru rezistența la coroziune. Cu cât cifrele sunt mai mari, cu atât mai buna este calitatea inoxului
Seria inoxului chiuvetei este strans legata de compozitia sa. Căutați oțel inoxidabil din seria 300; 304 este cel mai utilizat, cu gradul 18/8. O altă serie obișnuită este 316, cunoscută și ca inox chirurgical sau marin, cu oțel inoxidabil de 18/10. Chiuvetele de inox din seria 300 sunt cele mai cautate, intrucat au niveluri ridicate de crom si nichel, elemente care confera durabilitate inoxului. Cele din seria 304 sunt cele mai dure si mai rezistente la coroziune.
Puteti fixa un magnet pe marginea chiuvetei? Daca raspunsul este da, asta inseamna ca este o chiuveta facuta din inox de calitate inferioara. Asta se refera la nichelul continut in inox. Cu cat este mai mult nichel in compozitie, cu atat inoxul devine mai rezistent, dar isi pierde proprietatile magnetice.
Raza chiuvetei se refera la unghiurile interioare ale chiuvetei. O chiuveta cu rază zero (R0) are unghiuri de 90 de grade în toate colțurile, pentru un aspect modern și ascuțit (Prima poza de pe pagina). Aceste unghiuri pot fi dificil de curățat. O alternativă bună este o chiuvetă cu o rază mică dar mai mare decat zero (R6-R15), care are pereți drepti dar colțurile puțin mai curbate, pentru un acces mai ușor in momentul in care chiuveta este curatata (A doua poza de pe pagina).
Acesti termeni se refera la modul in care a fost produsa chiuveta. Chiuvetele de inox pot fi create in doua moduri:
-ambutisare sau presare la cald, situatie in care inoxul este presat si modelat/indoit folosind o matrita (Poza nr 3 de pe pagina);
-indoire sau prelucrare manuala (hand made), cand o foaie de inox este taiata la colturi, apoi indoita si sudata pentru a forma peretii chiuvetei (Poza nr 4 de pe pagina);.
Chiuvetele obtinute prin prelucrare manuala sunt de mai buna calitate, datorita grosimii uniforme a foii de inox in orice punct al chiuvetei; acest aspect poate avea de suferit in cazul chiuvetelor ambutisate, caz in care inoxul se poate intinde si subtia usor prin presare.
Chiuvetele de bucatarie din inox sunt foarte populare si vin in multe configuratii, astfel incat o veti putea alege pe cea mai potrivita pentru bucataria dvs.
Daca in mod regulat aveti stive de farfurii, folositi oale mari sau tavi din cuptor, sau daca de obicei gatiti in cantitati mari, o chiuveta cu o singura cuva mare este cea mai buna optiune pentru dvs. (Vedeti chiuveta CookingAid HERA LARGE)
Daca preferati sa aveti o cuva pentru vase murdare si una pentru pregatirea ingredientelor ce urmeaza a fi gatite, incercati o chiuveta cu doua cuve, fie ambele fixe de marime mare/medie (Vedeti chiuveta CookingAid AFRODITA XL cu accesorii), fie o cuva mare si si una mica. (Vedeti chiuveta CookingAid UNA 72)
Aceste chiuvete sunt incredibil de versatile. Puteti opta intre diferite tipuri de instalare: pe blat, sub blat sau la nivelul blatului. Exista si posibilitatea de a opta pentru unul dintre modelele de chiuveta Farmhouse cu frontul vizibil, sau cu sortulet cum mai sunt numite uneori, daca preferati stilul englezesc/american de la inceput de secol (Vedeti chiuveta CookingAid FARM HOUSE APRON)
Multe chiuvete din oțel inoxidabil includ accesorii care va pot ușura pregătirea mancarii și curățarea ulterioara; căutați o chiuvetă cu tocator din lemn, cu dozator detergent, cu tavita inox sau scurgator rulabil, pentru o eficiență suplimentară. (Vedeti chiuveta CookingAid HERA STANDARD cu accesorii)
Finisajul chiuvetei este în mare parte o chestiune de preferință. Cele mai comune alegeri sunt:
Deoarece oțelul inoxidabil produce în mod natural un sunet și amplifică sunetul de vase și tacamuri, multe chiuvete de înaltă calitate sunt dotate cu plăcuțe de antifonare pe partea inferioară a chiuvetei.
Chiuvetele din inox vin intr-o gama larga de preturi, in functie de mai multi factori: tipul de inox folosit, grosimea acestuia, dimensiunea chiuvetei si/sau a cuvei, modul de producere a chiuvetei - ambutisat sau handmade, fabrica producatoare, tara producatoare si nu in ultimul rand - brandul chiuvetei. Cele mai multe au preturi rezonabile, cu optiuni numeroase, pentru orice buget, dar preturile pot sa fie mai restrictive la modelele unice din gama de varf, mai ales la cele cateva care au castigat si premii internationale de design la concursurile de profil.
Durabilitatea și aspectul unei chiuvete din inox depind de condițiile sale de utilizare și de îngrijirea zilnică. Cu toate acestea, finisajul suprafeței oricărei chiuvete din oțel inoxidabil se va schimba inevitabil în timp, deoarece chiuveta, prin natura sa, este o stație de lucru supusă uzurii zilnice. Oțelul inoxidabil își poate vindeca/reface suprafața atunci când intră în contact cu oxigenul; datorită acestei reacții, se creează treptat o textură omogenă, în care zgârieturile devin mai puțin vizibile, conferind chiuvetei un aspect tipic „soft vintage”. În funcție de tipul de finisaj al suprafeței (periată, satinată etc.) și de condițiile de utilizare a produsului, procesul de omogenizare va avea loc în momente diferite.
Zgarieturile sunt un lucru obisnuit la chiuvetele din inox, caracteristic in general fundului cuvei, insa aceste urme de uzura de obicei se estompeaza in timp, ele devenind parte a finisajului unic al fiecarei chiuvete.
Chiuvetele din inox sunt in general usor de intretinut, intrucat nu necesita tratament sau solutii speciale, in cazul in care apa e la retea este curata. Cu toate acestea, durata de viata a chiuvetei dvs poate fi marita cu o ingrijire adecvata si un pic de atentie la detalii. Chiuveta isi poate pastra aspectul nou si stralucitor un timp mai indelungat daca este ingrijita corespunzator.
Oțelul inoxidabil este robust și rezistent, dar cu toate acestea necesită întreținere. Se recomandă clătirea și uscarea chiuvetei după fiecare utilizare, pentru a evita acumularea de impurități și calcar, care în timp pot deteriora suprafața chiuvetei. Dacă apar mici pete de rugină, pete și urme pe suprafața chiuvetei, acestea nu trebuie atribuite calității slabe a materialului, ci sunt cauzate de:
- depunere de substanțe minerale prezente în apa dura sau impurități prezente în apa de la rețea
- depunere de calcar care fixează murdăria
- reziduuri de la bureti abrazivi metalici
- reziduuri neclătite de alimente acide, cum ar fi sare, suc de lămâie, roșii, murături
- reziduuri neclătite de detergenți și degresanți
- utilizarea de produse care conțin clor și fosfor
Pentru a vă menține chiuveta din oțel inoxidabil în stare excelentă, urmați aceste reguli:
Când vizitezi orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații în browserul tău, în principal sub formă de cookie-uri. Controlează serviciile tale personale de cookie-uri aici.