Tot ce trebuie sa stiti despre chiuvetele de inox

Exista un motiv (mai multe, de fapt) pentru care chiuvetele de inox sunt atat de populare. Aflati acum tot ce trebuie sa stiti depre aceste articole de bucatarie, astfel incat sa puteti lua decizia corecta in ceea ce le priveste.

Inoxul este cel mai popular si mai des folosit material pentru fabricarea chiuvetelor de bucatarie, pentru un motiv foarte simplu: chiuvetele de inox sunt durabile, usor de intretinut, rezista la temperaturi inalte, nu se pateaza, sunt accesibile ca pret, nu se crapa.

Daca planuiti sa achizitionati o chiuveta de inox, cititi mai intai acest ghid, pentru a va putea raspunde oricarei intrebari si a clarifica terminologia specifica acestui domeniu.



AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE CHIUVETELOR DE INOX

La fel ca oricare alt material din care ar putea fi fabricate chiuvetele de bucatarie, inoxul are avantajele si dezavantajele sale, caracteristici care sunt transferate chiuvetelor dupa cum urmeaza:



AVANTAJE:

  • durabilitate
  • usor de intretinut
  • pot fi folosite pe o perioada indelungata
  • rezistente la temperaturi inalte
  • accesibile
  • nu se crapa, nu se taie
  • proprietati antibacteriene, antiseptice, usor de dezinfectat
  • larga varietate de modele si accesorii
  • eco-friendly, reciclabile



DEZAVANTAJE:

  • pot aparea zgarieturi, chiar mici indoituri, in cazul utilizarii defectuoase
  • posibilitatea depunerii de calcar, grasimi, amprente, daca nu se intretine corespunzator
  • paleta redusa de culori

TERMINOLOGIE

Pentru a intelege mai bine acest domeniu, al chiuvetelor de inox, aveti in continuare cativa termeni specifici explicati pentru cei mai putin informati, astfel incat sa puteti face comparatii intre chiuvete si sa alegeti in cunostinta de cauza.

Cuvântul "gauge" în raport cu oțelul inoxidabil se referă la grosimea oțelului. Cele mai multe chiuvete din oțel inoxidabil utilizează oțel de calibru 16-22. Cu cât numărul este mai mic, cu atât oțelul este mai gros. Pentru comparație, oțelul cu “gauge” 16 este de 1.58 mm grosime, în timp ce oțelul de 22 este 0.79 mm grosime - mai puțin de jumătate!

O chiuvetă cu un “gauge” inferior este mai groasa, durabilă și are o speranță de viață mult mai bună. Chiuvetele mai subtiri sunt mai predispuse la indoire si deteriorare și vor produce ecou atunci când spălați vasele. Chiuvetele cu “gauge” 16 sau 18 utilizează oțelul de cea mai bună calitate.

Compozitia oțelului inoxidabil arată procentajul de crom și nichel din oțel. 18/8 inoxidabil, de exemplu, conține 18% crom și 8% nichel, un raport excelent pentru rezistența la coroziune. Cu cât cifrele sunt mai mari, cu atât mai buna este calitatea inoxului

Seria inoxului chiuvetei este strans legata de compozitia sa. Căutați oțel inoxidabil din seria 300; 304 este cel mai utilizat, cu gradul 18/8. O altă serie obișnuită este 316, cunoscută și ca inox chirurgical sau marin, cu oțel inoxidabil de 18/10. Chiuvetele de inox din seria 300 sunt cele mai cautate, intrucat au niveluri ridicate de crom si nichel, elemente care confera durabilitate inoxului. Cele din seria 304 sunt cele mai dure si mai rezistente la coroziune.

Puteti fixa un magnet pe marginea chiuvetei? Daca raspunsul este da, asta inseamna ca este o chiuveta facuta din inox de calitate inferioara. Asta se refera la nichelul continut in inox. Cu cat este mai mult nichel in compozitie, cu atat inoxul devine mai rezistent, dar isi pierde proprietatile magnetice.

Raza chiuvetei se refera la unghiurile interioare ale chiuvetei. O chiuveta cu rază zero (R0) are unghiuri de 90 de grade în toate colțurile, pentru un aspect modern și ascuțit (Poza nr 1 de sus text). Aceste unghiuri pot fi dificil de curățat. O alternativă bună este o chiuvetă cu o rază mică dar mai mare decat zero (R6-R15), care are pereți drepti dar colțurile puțin mai curbate, pentru un acces mai ușor in momentul in care chiuveta este curatata (Poza nr 2 de sus text).

AMBUTISARE sau INDOIRE

Acesti termeni se refera la modul in care a fost produsa chiuveta. Chiuvetele de inox pot fi create in doua moduri:

-ambutisare sau presare la cald, situatie in care inoxul este incalzit si indoit folosind o matrita (Poza nr 1 de sus text);

-indoire sau prelucrare manuala (hand made), cand o foaie de inox este taiata la colturi, apoi indoita si sudata pentru a forma peretii chiuvetei (Poza nr 2 de sus text);.

Chiuvetele obtinute prin indoire sunt de mai buna calitate, datorita grosimii uniforme a foii de inox in orice punct al chiuvetei; acest aspect poate avea de suferit in cazul chiuvetelor ambutisate, caz in care inoxul se poate intinde si subtia usor prin presare.

CONFIGURATII

Chiuvetele de bucatarie din inox sunt foarte populare si vin in multe configuratii, astfel incat o veti putea alege pe cea mai potrivita pentru bucataria dvs.

Daca in mod regulat aveti stive de farfurii, folositi oale mari sau tavi din cuptor, sau daca de obicei gatiti in cantitati mari, o chiuveta cu o singura cuva mare este cea mai buna optiune pentru dvs. (Vedeti chiuveta CookingAid HERA LARGE)

Daca preferati sa aveti o cuva pentru vase murdare si una pentru pregatirea ingredientelor ce urmeaza a fi gatite, incercati o chiuveta cu doua cuve, fie ambele fixe (Vedeti chiuveta CookingAid AFRODITA cu accesorii), fie o cuva fixa si una detasabila. (Vedeti chiuveta CookingAid ARTEMIS)

Aceste chiuvete sunt incredibil de versatile. Puteti opta intre diferite tipuri de instalare: pe blat, sub blat sau la nivelul blatului. Exista si posibilitatea de a opta pentru unul dintre modelele Farmhouse, absolute toate sunt superbe! (Vedeti chiuveta CookingAid FARM HOUSE APRON)

Multe chiuvete din oțel inoxidabil includ accesorii care va pot ușura pregătirea mancarii și curățarea ulterioara; căutați o chiuvetă cu tocator din lemn, cu dozator detergent, cu tavita inox sau scurgator rulabil, pentru o eficiență suplimentară. (Vedeti chiuveta CookingAid CLIO XL cu accesorii)

Finisajul chiuvetei este în mare parte o chestiune de preferință. Cele mai comune alegeri sunt:

  • Finisaj oglinda: extra strălucitor, fără granule vizibile, care arată minunat, dar este cel mai predispus la zgârieturi și pete de apă
  • Finisaj inox periat: mat, camufleaza zgarieturile
  • Finisaj satinat: opțiunea cea mai populară, lucioasă, dar nu prea strălucitoare
  • Finisaj texturat: ascunde zgarieturile, dar eventualele depuneri calcaroase pot fi dificil de curățat

Deoarece oțelul inoxidabil produce în mod natural un sunet și amplifică sunetul de vase și tacamuri, multe chiuvete de înaltă calitate sunt dotate cu plăcuțe de antifonare pe partea inferioară a chiuvetei.

CAT COSTA O CHIUVETA DE BUCATARIE DIN INOX?

Chiuvetele din inox vin intr-o gama larga de preturi, in functie de mai multi factori: tipul de inox folosit, dimensiunea chiuvetei, modul de producere a chiuvetei, firma producatoare. Cele mai multe au preturi rezonabile, cu optiuni numeroase, pentru orice buget.



INTRETINEREA CHIUVETELOR DIN INOX

Zgarieturile sunt un lucru obisnuit la chiuvetele din inox, insa aceste urme de uzura sunt de obicei usor de estompat. In timp, ele devin parte a finisajului unic al fiecarei chiuvete.

Chiuvetele din inox sunt in general foarte usor de intretinut, intrucat nu necesita tratament sau solutii speciale. Cu toate acestea, durata de viata a chiuvetei dvs poate fi marita cu o ingrijire adecvata si un pic de atentie la detalii. Isi poate pastra aspectul nou si stralucitor un timp mai indelungat daca este ingrijita corespunzator.

Pentru a vă menține chiuveta din oțel inoxidabil în stare excelentă, urmați aceste reguli:

  • Ștergeți chiuveta cu o cârpă moale după fiecare utilizare (în mod ideal) pentru a evita petele de apă
  • Clătiți chiuveta după utilizare pentru a preveni lipirea particulelor alimentare
  • Curățați bine chiuveta cel puțin o dată pe săptămână cu detergent de vase și un burete sau cârpă neabrazivă; clătiți bine pentru a îndepărta toate reziduurile de curățare
  • Curățați întotdeauna in sensul finisajului chiuvetei, nu invers
  • Nu lăsați recipientele metalice sau particulele alimentare să rămână în contact prelungit cu suprafața chiuvetei
  • Nu utilizați cuțite pentru a tăia direct pe suprafața inoxidabila
  • Nu lăsați produsele de curățat sau bureții umezi să se usuce pe chiuvetă, pot afecta finisajul
  • Nu curățați chiuveta cu materiale abrazive, cum ar fi bureti de oțel sau perii de sârmă decat cu bureti speciali cu carbura pentru refinisarea inoxului, in cazul in care doriti sa refaceti finisajul initial al chiuvetei
  • Nu utilizați solutii de curățat pe bază de înălbitor, care pot coroda oțelul
  • Nu depozitați sub chiuveta recipiente deschise cu solutii de curățare sau substanțe chimice cum ar fi acizi, înălbitori, clorură de sodiu, lianți, detergenți pentru toaletă, produse de curățare a scurgerilor sau produse de îndepărtare a petelor.

Acum, cunoscand toate aceste informatii privitoare la chiuvetele de bucatarie din inox, puteti lua o decizie avizata cand veti alege chiuveta pentru bucataria dvs!

Have a nice kitchen!

TOP Call Now ButtonIntrebari? Suna-ne. });